Zo verbeter je de vindbaarheid van jouw website!

Stel je bouwt een huis, maar niemand kan het bereiken want er loopt geen enkele weg naar toe. Dit is schering en inslag online. Er wordt een website gebouwd maar de weg wordt vergeten. Een veelvoorkomende veronderstelling: “Vindbaar zijn in Google op de naam van jouw praktijk betekent: goed vindbaar!” Dit is onjuist omdat potentiële cliënten zoeken met andere zoekwoorden.

Potentiële cliënten zoeken o.a. op de volgende termen in Google om een fysiotherapeut te vinden:

• Fysio + [plaatsnaam]
• Fysiotherapeut + [plaatsnaam]
• Fysiotherapie + [plaatsnaam]
• Rugklachten

Als je meer cliënten wilt hebben, dan is het essentieel dat jouw praktijk in de zoekmachine van naar boven komt op de 1e pagina. De eerste 5 resultaten zijn het meest relevant want die ontvangen de meeste kliks. Een stuk minder kliks krijgen de onderste 5 resultaten op de eerste pagina. De resultaten op pagina 2 en verder krijgen bijna geen kliks. In dit blog leggen we je uit hoe je zelf de online vindbaarheid van jouw praktijk in Google kan achterhalen. Tevens vertellen we je hoe de vindbaarheid van jouw praktijkwebsite kan verbeteren.

Bepaal je huidige online vindbaarheid
Wil je weten hoe jouw praktijk scoort op deze belangrijke zoekwoorden in Google? Volg dan dit stappenplan:

1. Verwijder eerst de geschiedenis van jouw browser anders geeft Google je geen objectief beeld. Google schotelt jou zoekresultaten voor op basis van jouw klikgedrag – en jouw eigen praktijk website bezoek je natuurlijk vaak. Als je ingelogd bent bij Google (bijv. gmail) log dan eerst ook even uit.

2. Zoek vervolgens 1 van de woorden die hierboven staan.

3. Blader door de resultaten en kijk op welke positie je staat. Sta je niet op pagina 1? Dan ben je niet goed vindbaar. Sta je niet bij de eerste 5 resultaten, dan valt er nog veel te verbeteren! Sta je bij alle zoekwoorden bij de eerste 2 resultaten van pagina 1? Good job!

Help! ik ben slecht vindbaar. Wat nu?
Twee belangrijke manieren om jouw vindbaarheid te verbeteren zijn zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren. Laten we op beiden wat dieper ingaan.

1. Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Zoekmachine optimalisatie, search engine optimization (SEO), richt zich op het optimaliseren van de inhoud en code van jouw website voor Google. Het omvat tevens het uitbreiden van het aantal relevante inkomende links. Zoekmachine optimalisatie zet je in om de positie van jouw website in de Google resultaten te verbeteren. Als het om SEO gaat adviseren altijd om op jouw website specifieke landingspagina’s aan te maken en te schrijven. Dit zijn pagina’s die gericht zijn op de specifieke woorden waarop je gevonden wilt worden. Bij fysiotherapie praktijk websites raden wij aan om aparte landingspagina’s te schrijven voor de (meest voorkomende) klachten waar je cliënten mee kan helpen (bijv. rugklachten, nekklachten). Hetzelfde geldt voor jouw specialisaties (bijv. fysiotherapie, manuele therapie, dry needling enz,). Zorg er vervolgens voor dat op deze pagina’s de zoektermen waarop je gevonden wilt worden verwerkt in de pagina titel, de (alinea) koppen en de tekst op deze landingspagina’s. Denk hierbij aan zoektermen “fysiotherapie [plaatsnaam]”, “fysiotherapeut [plaatsnaam]”. Vraag vervolgens jouw internetbureau om wijzigingen aan te brengen in de code en opmaak van de website ten behoeve van zoekmachine optimalisatie. zodat Google jouw site beter kan indexeren. Een beetje bureau snapt wel wat je dan bedoelt.

Als je deze basis op orde hebt kan je je gaan focussen op een ander deel van zoekmachine optimalisatie dat ook een enorme impact kan hebben op jouw vindbaarheid. Namelijk linkbuilding. Dat is het verkrijgen van relevante links op andere websites naar de landingspagina’s of homepage van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan de zorgpartners waar je mee werkt. Die kan je om links vragen naar jouw website. Hetzelfde geldt voor organisaties waarin je lid bent en online databases waar de websites van fysiotherapie praktijken op vermeld staan. Probeer ervoor te zorgen dat op al die websites een link naar jouw website komt door de beheerders aan te schrijven of een account aan te maken en daar jouw website te vermelden. Over het algemeen duurt het vele maanden tot zelfs jaren voordat SEO acties zich uitbetalen. De duur voordat SEO effect heeft hangt erg af van de locatie van jouw praktijk en het aantal concurrenten in jouw omgeving en wat zij investeren in online vindbaarheid. SEO wordt vaak uitbesteed en is meestal erg kostbaar vanwege de langdurige investering die je hierin moet doen.

2. Zoekmachine adverteren (SEA)
In tegenstelling tot SEO is er ook een manier om direct veel bezoekers (en dus nieuwe cliënten) te krijgen via Google. Namelijk via adverteren in de zoekmachines, Search Engine Advertising (SEA). Google biedt met haar SEA product genaamd ”Adwords” de mogelijkheid om op relevante zoekwoorden te adverteren. Ze hanteren hierbij het model van een veiling. Dus de hoogte van jouw bod bepaalt jouw positie op de zoekresultaten pagina. Hiermee koop je dus als het ware jouw positie in op de eerste pagina. Als het gaat om de return on investment (ROI) van marketinginvesteringen dan is Adwords vele malen effectiever dan traditionele promotie zoals folders verspreiden in de buurt of adverteren in bladen of kranten. Dit komt omdat je met Adwords jouw advertenties precies onder de aandacht kan brengen van de mensen die A) rondom jouw praktijk wonen B) meteen op zoek zijn naar een fysiotherapeut. Dit is met traditionele promotie vrijwel onmogelijk. Dan zou je folders door de bus moeten gooien bij enkel de mensen die pijn hebben en nog geen fysiotherapeut hebben. Dat kan je helaas niet weten. We adviseren fysio’s dan ook om dit in te zetten als je graag een vollere agenda wilt hebben. Adwords campagnes zijn helaas wel vrij specialistisch om correct op te zetten en in te zetten. Dit kan je dus het beste uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau.

Nu je weet hoe je de mate van vindbaarheid van jouw praktijk op de juiste wijze kan achterhalen en verbeteren, kan je deze kennis in gaan zetten voor jouw eigen praktijk! Mocht je hier nog vragen over hebben, bel ons dan gerust op!

Onze werkwijze om fysiotherapie websites extreem goed vindbaar te maken in Google:

Wij zetten zelf vooral Adwords in om ervoor te zorgen dat onze klanten hoger in Google staan. We hebben dan ook al veel Adwords campagnes opgezet voor fysiotherapie praktijken. Deze zijn allemaal rendabel, dus we hebben hier alleen maar positieve ervaringen mee.

Voor elke euro die onze klanten uitgeven aan onze Adwords campagnes krijgen ze er 3 tot 5 euro voor terug. Adwords heeft een zeer hoge ROI als het om marketinginvesteringen gaat. Afhankelijk van het advertentiebudget, locatie van de praktijk en de concurrentie werven we 5 tot 30 cliënten extra per maand tegen relatief lage kosten.

Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken zorgen we er o.a. voor dat onze Adwords advertenties in Google enkel wordt vertoond aan mensen die in een straal rondom jouw praktijk wonen. Hierdoor bereiken we de juiste groep mensen. Verder weten wij door onze ervaring met fysiotherapiepraktijk campagnes welke zoekwoorden de meeste cliënten opleveren. We zorgen er dus altijd voor dat het advertentiebudget aan deze woorden uitgegeven wordt. Daarom werken onze campagnes vanaf dag 1 al heel goed.

Wil jij ook hoger scoren in Google? Wij helpen je graag verder.

Zo verbeter je de vindbaarheid van jouw website!